Hettu

Hettu on kaunis suomessa syntynyt islanninhevostamma. Sillä on hienot liikkeet ja liikkuu tasavahvasti ravissa sekä töltissä. Siltä on helppo löytää puhdas kilpatason töltti, mutta toisaalta se halutessa pysyy myös helposti ravilla. Sillä on kiva laukka ja vaikka on muuten reipas hevonen niin laukkaa rauhallisesti.

Koulutustasoltaan Hettu on vahva helppo b, se tekee kauniisti väistöt ja etuosakäännökset, mutta osaa myös mm.avotaivutukset ja takaosakäännöksen. Hetulla on hypätty pieniä esteitä ja se tykkää hyppäämisestä.
Maastossa Hettu kulkee jonossa nätisti ja osallistuu maastoretkille osaavimpien kanssa.

Hettu on herkkäsuinen ja ei oikein kestä aloittelijoiden epäselviä apuja. Se toimii kuitenkin normaalilla kuolaimella ja sillä voi ratsastaa myös kuolaimettomalla. Hettu on myynnissä, koska suuresta nuorien hevosten määrästä johtuen ratsastajia ei kaikille reippaille hevosille riitä tarpeeksi. Hettu sopisi hyvin osaavalle ratsastajalle yksityiseksi tai myös asiakashevoseksi tallille, jossa tarvetta hyvälle askellajihevoselle.

Hettu on laiduntanut meillä normaalisti eikä sillä meillä ole ollut kaviokuumetta. Hyvin vahvaan laitumeen emme kuitenkaan suosittele, koska lihoo helposti. Syksyllä 2023 vahvasta ruohosta moni hevonen oireili niin, että lihakset jumitteli ja Hetullakin oli parin viikon loma, kun runsas sokerin määrä heinässä sai lihakset jumiin. Hettu sopisi hyvin paikkaan,missä hevoset ei laidunna jatkuvasti tai se on mahdollista ottaa esim. yöksi pois laitumelta. Meillä Hettu on ollut ympäri vuorokauden laitumella, mutta syksyllä päädyttiin pitämään yöt sisällä, kun oli kesän aikana lihonut niin paljon.

Hettua voi pitää muiden kanssa samassa tarhassa, jos laumassa ei ole kovapäisiä muita hevosia. Tällähetkellä Hettu tarhaa meillä yksin,koska meillä on vanhoissa laumoissa niin vahvoja johtajatammoja ettei sopivaa laumaa ole löytynyt. Tämä on myös yksi syy,miksi Hettu voisi vaihtaa kotia, vaikka näyttääkin viihtyvät hyvin myös yksin, mutta lauma olisi aina hevoselle kiva paikka. Olisiko sinulla kaverihevonen, joka väistää laumassa? Hettu sopisi hyvin myös siitokseen ja nuorten hevosten kaveriksi laumaan.