Pieni opas uusille asiakkaille
Olemme koonneet yhteen käytännön tietoa ja ohjeita ensi kertaa tallillemme tuleville. Saat opastusta tallilla paikan päällä, mutta täältä löydät jo etukäteen ohjeita, miten toimia ennen tuntia ja tunnin jälkeen sekä yleisesti tallilla.
Lämpimästi tervetuloa!
TALLILLE TULO - mistä löydän lainattavat varusteet ja minulle varatun hevosen?
Kun pääset perille tallillemme, parkkipaikalla on parkkipaikkakyltti. Heti parkkipaikan vieressä vasemmalla on punainen rakennus, Pikkutalli-nimellä kulkeva yksityishevosten talli. Sieltä löytyy lainattavat kypärät, heijastiliivit ja turvaliivit lapsille sekä WC.
Pikkutallin vieressä vasemmalla on maneesi ja sen edessä oikealla uusi punainen Pitkätalli, josta löytyy tuntihevoset.
Tallin käytävän päässä on ilmoitustaululla tuntilista, josta löydät tunnillesi varatun ratsun.
Tallilla on aina joku, joka auttaa ja opastaa. Jos maneesissa on tunnit meneillään voi sinnekin tulla suoraan ja saat ohjeita eteenpäin. Maneesiin tullaan aina pikkuoven kautta. Ethän aukaise isoa liukuovea kesken tunnin, hevoset voivat säikähtää.
Ratsastukseen tarvitaan aina kypärä. Pikkutallissa (ensimmäinen rakennus parkkipaikan vieressä) on hyllyssä paljon erikokoisia turvakypäriä, koot pikkulapsesta isoon aikuiseen. Ylimmällä hyllyllä on isot koot ja alimmalla pienet. Palautathan kypärän samalle hyllylle mistä sen otit. Näin kypärät pysyvät järjestyksessä.
Ratsastusturvaliivejä meillä on lainata lapsille ja niiden käyttöä suositellaan.
Maastoon tulee laittaa päälle heijastinliivi. Näin ratsukkoryhmä näkyy jo kaukaa autoilijoille.
Jos sinulla on oma heijastinliivi, varaa se mukaan maastotunneille niin saat helpoiten sopivan kokoisen liivin.
ENNEN TUNNIN ALKUA
Tule omalle tunnillesi 30min ennen tunnin alkamista. Varaa aikaa n.15min. myös tunnin jälkeen hevosen hoitoon.
Ensimmäisellä kerralla voit varata aikaa jopa enemmän, kun paikka ja asiat ovat uusia. Ratsastukseen kuuluu olennaisena osana hevosen hoitaminen. Jos et osaa laittaa hevostasi kuntoon, kerro se jo tuntia varatessasi, jolloin henkilökunta varautuu auttamaan sinua hevosen hoidossa ja varustamisessa. Alkeistuntien ohjelmaan kuuluu myös hevosen hoidon opettelu ja talli järjestää siitä myös paljon erillisiä kursseja.
Muut asiakkaat myös mielellään auttavat muita ratsastajia, joten kannattaa kysyä tarvittaessa neuvoa myös heiltä.
Joskus hevosesi saattaa olla valmiina edellisellä tunnilla tai jatkaa seuraavalle.
Tällöin ajan voi käyttää vaikka tunnin katseluun, katsomallakin oppii paljon. Ilmoitustaululta tuntilistasta näet, onko hevosesi jo aikaisemmassa tai seuraavassa ryhmässä. Pyrimme jakamaan hevoset niin, että ne yleensä menevät vain max. 2h peräkkäin. Näin ratsua pääsee lähes aina hoitamaan ennen tai jälkeen tuntia.
Jos olet allerginen tai et muuten pysty hoitamaan hevosta, kerro siitä varatessasi tuntia niin laitamme hevosen sinulle valmiiksi. Esim.pienten vauvojen vanhempia helpottaa kovasti, jos aikaa ei tarvitse käyttää hevosenhoitoon ja tallille tuloon aikaisemmin ennen tunnin alkua, tämä ymmärretään ja huomioidaan ja voit käydä tallilla vähän nopeammalla aikataululla.
HEVOSEN HOITAMINEN JA VARUSTAMINEN ENNEN TUNTIA
Ennen tuntia hevonen harjataan ja kaviot puhdistetaan. Hevonen kannattaa sitoa hoitamisen ajaksi kiinni. Jos et osaa tehdä sitomiseen käytettävää vetosolmua niin pyydä siihen apua.
Aloita harjaus kaulasta kohti selkää niin koko hevonen tulee harjattua tasaisesti. Kavioita puhdistaessasi huomioi, ettei kiviä ole jäänyt kavioihin kiinni ja kengät ovat tallessa.
Kaikilla hevosilla ja varsinkaan pikkuponeilla ei välttämättä ole kenkiä, niidenkin kaviot silti puhdistetaan.
Harjaa hyvin myös hevosen jalat. Jotkut hevoset käyttävät jaloissa jalkasuojia, suurimmalla osalla hevosista niitä pidetään vain estetunneilla.
Tätä varten karsinanovissa on hevosten jalkasuojat. Tuntilistassa lukee, jos omalle hevosellesi tulee joitain suojia ja estetunneille ne puetaan aina etujalkoihin.
Harjatessasi hevosta, pysy lähellä hevosta ja käytä sopivasti voimaa harjaamisen, jotta saat pölyn pois aina ihosta asti. Pehmeät harjat on tarkoitettu pään harjaamiseen ja loppusilaukseen. Varsinkin talvella tarvitset paksuun karvaan myös jäykemmillä harjaksilla varustetun harjan.
Käy koko hevonen huolella läpi. Tärkeimmät kohdat on varusteiden alle jäävät kohdat eli selkä, mahanalunen ja pää sekä jalat polvesta alaspäin.
Hevosten varusteet löytyvät tallin käytävän päässä olevasta satulahuoneesta valkoisen oven takaa. Jokaisella hevosella on oma satula ja suitset nimetyillä paikoillaan. Myös tunnin jälkeen, palautathan varusteet paikoilleen ja kuolaimet hyvin pestyinä naulakkoon.
Kun aloitat satuloinnin, laita satula ja suitset karsinan edessä oleva punaisen putken, satulatelineen, päälle.
Putki nostetaan ylös satulaa varten ja lasketaan alas, kun viet satulan tunnin jälkeen pois.
Hevosilla on monenlaisia turpahihnoja. Jos et tiedä, miten ne laitetaan niin siihen saat kyllä apua.
Opettaja tarkistaa kaikkien satuloinnin ennen selkään nousua, joten ei tarvitse jännittää, jos se ei ole tehty täysin oikein.
TUNNIN ALOITUS
Kun edellinen tunti maneesissa loppuu (tai ryhmä tulee maastosta), seuraaville tuntilaisille kerrotaan, kun he voivat tulla maneesiin/pihalle.
Muista taluttaessasi turvavälit toiseen hevoseen. Oman hevosen turvasta, kolme "kuviteltua hevosta" toisen häntään, on hyvä väli.
Silloin et ole toisessa heti kiinni, jos joku jonossa äkkiä pysähtyy. Myös sivuttaissuunnassa on hyvä pitää usean metrin väliä.
Hevostemme selkään noustaan pääasiassa jakkaran kautta, paitsi ihan pikkuponeille voi nousta suoraan maasta.
Tämä säästää satulaa ja hevosen selkää. Satulasta ei saa vetää selkään noustessa, koska se vahingoittaa satulan runkoa ja satulan vastakkaisen puolen toppaus painaa hevosen selkärankaa. Selkäännousuun tullaan aina avustamaan ja tarkistamaan vielä mm.satulavyön kireys.
TUNNIN JÄLKEEN
Kun tunti loppuu niin sinulle sanotaan, kun voit tulla alas hevosen selästä ja poistua maneesista. Muista taluttaessasi turvavälit.
Mene karsinaan hevosen edeltä ja käännä karsinassa hevonen itsestäsi poispäin kääntäen (ettei varpaat jää alle) niin,että hevonen on pää käytävälle päin. Pidä ohjista kiinni ja ota satula pois selästä ja sen jälkeen suitset.
Jätä hevonen siksi aikaa irralleen karsinaan,kun käyt hoitamassa varusteet pois.
Muista laittaa karsinan ovi kiinni! Moni hevonen haluaa piehtaroida ratsastuksen jälkeen ja siksi hevosta ei sidota heti kiinni.Hevonen pääsee myös juomaan vettä, jos sitä janottaa. Meillä hevosilla on lämmin vesi automaateissa, joten ne saavat huoletta juoda heti ratsastuksen jälkeen.
Tunnin jälkeen kaviot puhdistetaan ja hevonen pikaisesti harjataan. Hikinen hevonen ei pidä pitkästä harjaamisesta, koska hikinen iho on myös herkkä.
Kesällä hikinen hevonen pestään. Hevoset pestään ulkopuomissa ämpärin ja sienen kanssa tai viedään pikkutalliin pesupaikalle.
Talvella hevosia ei pestä vaan niiden päälle laitetaan huopa tai loimi ratsastuksen jälkeen. Talvisin, jos hevosesi ei ole hikinen, voit satulan pois oton jälkeen laittaa selkään irtohuovan. Jos hevonen on hikinen, sille laitetaan fleeceloimi, joka jätetään sille päälle. Huolehdi, että loimen vyöt on kunnolla kiinni. Jos loimessa ei ole kiinteitä loimivöitä, satulahuoneessa on irrallisia loimivöitä. Laita loimivyö etujalkojen takaa ja takajalkojen edestä kiinni. Vyön solki selän päälle, jolloin lukko ei paina hevosta sen nukkuessa. Jos loimessa on häntäremmi niin laita sekin aina kiinni.
Poistuessasi karsinasta, tarkista, että hevonen on irti ja karsinan ovi kunnolla kiinni! Muistathan myös poistaa jaloista suojat, jos hevosellasi on suojat käytössä.
TUNNILLE PUKEUTUMINEN
Varaa tunnille säänmukaiset vaatteet, Maneesissa on helppo vähentää vaatetta, jos tulee kuuma. Hanskat on hyvät myös kesällä,
etteivät ohjat hierrä sormia. Kengiksi sopii varrelliset, kannalliset kengät, esim.kumisaapas tai vaelluskenkä.
Ratsastushousuina on hyvä olla housut, jotka joustaa ja eivät ole kovin liukasta materiaalia. Esim.puuvilla on hyvä.
Jos sinulla ei ole omaa kypärää, saat sen lainaksi tallilta, samoin kuin maastotunneille heijastiliivin. Oma heijastinliivi kannattaa ottaa mukaan, jos sellainen on.
- Mikäli sinulla on maastotunti, varaa myös sadevaatteet mukaan. Hevoset voivat pelästyä liehuvia viittoja ja rahisevia kertakäyttösadetakkeja, perinteinen sadeasu on aina paras.
- Vakiotunneilla, kovan sateen sattuessa, muutamme tunnin maneesitunniksi, mutta erikseen varatut maastot pidämme myös vesisateella. Kovan rankkasateen sattuessa koko päivälle, voimme yhdessä miettiä korvaavaa ajankohtaa.
Ukkosella emme mene maastoon, mutta voimme katsoa ajankohdan siirtoa. Usein ukonilmat siirtyvät nopeasti paikasta toiseen ja pieni odottelu aloitushetkellä riittää. Näistä voimme keskustella tarvittaessa, tapauskohtaisesti aamulla, milloin sinulle on sovittu maasto. - Vakiotunnit pidetään talvella pääsääntöisesti maneesissa, mutta muutoin hyvällä ilmalla pyrimme ratsastamaan myös hyvällä ulkokentällämme
- Varaa riittävästi vaatetta tunnille, vaikka sinulla olisi koulutunti
Talvella pukeutuminen
Maastoon mentäessä varaa kypärämyssy tai sen puuttuessa ohut huivikin suojaa korvia. Ohut putkihuivi on tähän tarkoitukseen ihan loistava.
Yleensä ensin alkaa palelemaan sormia ja varpaita ja reisiä, joten kiinnitä pukeutumisessa huomioita näihin.
- Paksut hanskat,myös rukkasilla voi ratsastaa, parempi vähän isot hanskat kuin palelevat sormet. Jos laitat päällekkäin hanskoja,katso,että sormiin jää liikutteluvaraa
- Kengiksi kannattaa varata riittävän isot kengät ja villasukkaa sisälle. Villasukka lämmittää paremmin, jos puet sen ”väärinpäin”, ensin villasukka ja sitten riittävän väljä tennissukka päälle. Kesäratsastukenkä ja kumppari on kylmä talvella.
- Katso myös talvikengissä, ettei niissä ole roikkuvia nauhoja ja lippoja, joihin jalustin takertuu helposti
- Housuiksi kannattaa varata toppahousut. Jos toppahousuja ei ole niin monta kerrosta väljää vaatetta. Pelkät kesähousut ja yhdet kalsarit eivät pakkasella riitä
- Tunninpitäjä varaa oikeuden jättää maastoretkeltä pois tai palauttaa kesken tunnin palelevan ratsastajan. Maksu menee kuitenkin koko retkestä. Takaisin kääntyminen haittaa myös muita, joten pukeutuessasi ajattele myös muita ratsastajia!
- Myös maneesissa palelee, jos pukeutuu -20c pakkasessa kuin kesällä. Pukeutumisessa kannattaa käyttää järkeä, ratsastustunnista saat enemmän irti, kun et palele