Esteratsastus

Vakioratsastajien tunteihin kuuluu estetunteja. Joissain ryhmissä hypätään hieman enemmän ja jotkut taas ovat enemmän koulupainotteisia.

Usein aikuisryhmät on enemmän koulupainoitteisia, koska moni aikuinen vähän jännittääkin hyppäämistä. Näillä tunneilla harjoitellaan enemmän tasapainoista esteistuntaa ja hyppäämme pieniä esteitä.Tallillamme estetunneille on ratsastajan painoraja 90kg. Jos painosi ylittää painorajan ja olet vakioratsastajana ryhmässä, missä myös hypätään niin voit mennä puomiharjoituksia tai siirtää tuntisi estepäivänä muuhun ryhmään. Painoraja on tehty, koska esteeltä alas tullessa ratsastaja usein vähän tömähtää hevosen selkään, kokenut ratsastaja joka hallitsee kehonsa, voi estää tämän,mutta paino kuitenkin tulee alastulossa yhdelle jalalle, hevosta rasittaen.
Ratsastaja voi myös mennä vaikkapa maapuomeja, jos hyppääminen jännittää. Samoin toki myös lasten ja nuorten tunneilla, otamme aina ratsastajan huomioon yksilönä. Esteitä on tunneilla helppo laskea alemmas, jos estekorkeus tuntuu liian isolta.

Toisaalta paljon hypänneelle voimme estekorkeuksia tarvittaessa nostaakin. Siksi ryhmää valitessa estekorkeuksia ei kannata miettiä eikä turhaan esteitä toki jännittääkään.

Tallillamme järjestetään myös estekilpailuja, missä pääset testaamaan taitojasi. Kilpailuissa on luokkia aina talutusratsastajien puomiharjoitteluista lähtien.
Tallillamme on uusi estekalusto, jolla saa rakennettua pitkän esteradan erikoisesteineen.

Hevosistamme löytyy tasaista rauhallista hyppääjää ja hyvinkin innokasta ja vauhdikasta sekä kaikkea tältä väliltä.
Hyppäämisen voi siis aloittaa rauhallisella hevosella ja taitojen kasvaessa siirtyä vauhdikkaanpaan hyppääjään.

Pelkkiä esteryhmiä emme tee viikon ainoaksi tunniksi,mutta oman tuntisi lisäksi toki voit ottaa myös estetunnin. Esteratsastuksen perusta on aina kunnollinen perusratsastus eli ihan kouluratsastus. Kun hallitset hevosen hyvin esteiden välissä niin hyppääminenkin sujuu. Harjoittelemme myös koulutunneilla välillä asioita esteratsastusta ajatellen. Istuntatuntikin voi olla aiheeltaan esteratsastuksen istuntaa ja tasapainon löytämistä esteradalla. Ennen tallin estekilpailuja pidämmekin estepainoitteisesti myös koulutunnit.

Hevosen tulisi kulkea tasaisessa perustempossa. Sen laukka-askelta tulisi pystyä tarvittaessa lyhentämään ja pidentämään. Jotta hevonen voi kunnolla hypätä, sen tulisi olla suora ja myös lähestymisen oltava suora. Näiden asioiden lisäksi moni muukin kouluratsastuksessa harjoittelemamme asia,tulee vastaan sitten esteradalla.

Innokas esteratsastaja saa koulutunneistakin paljon irti, kun miettii, miten tietyt asiat auttavat ratsukkoa esteradalla.
Meillä lapset käyttävät estetunneilla aina turvaliiviä.Jos omaa ei ole niin tallilta saa lainaksi.
Aikuisiltakin sellainen vaaditaan, jos lähdemme hyppäämään vaikkapa kesällä pellolle esteitä.

Hevosille laitetaan jalkaan jännesuojat estetunneille. Kaikille suojat tulevat etujalkoihin, osalle myös takajalkoihin.
Pyydä apua suojien pukemiseen,jos et ole varma,miten ne tulevat. Opettaja tarkistaa kaikkien varustuksen vielä ennenkuin tunti alkaa, joten ei tarvitse jännittää osasitko laittaa suojat oikein. Hevosillamme on aika vähän apuohjia,mutta joillakin voi olla sellaisiakin.
Estetunneilla yleisin apuohja on martingaali, siihen kannattaa pyytää apua jo tallilla,jos tuntuu ettei osaa pukea sitä oikein hevoselle.

Pidämme myös kursseja hevosen varusteiden laitosta, joten kannattaa seurata kurssitarjontaa.

shetlanninponi Ziruliina ja II.palkinto estekilpailuista ratsastajalle kotiinviemisiksi
Ziruliina ja IIpalkinto estekilpailuista ratsastajalle kotiin viemisiksi