Lännenratsastus


Voidaksesi varata Western irtotunnin, tulee sinulla olla Westernin perusteet käytynä tai muuten kokemusta lännenratsastuksesta.
Voit käydä perusteet myös yksityistuntina. Kesäisin ja syksyisin on erimittaisia kursseja, seuraa kurssitarjontaamme!

Laji on meillä ollut hyvin aikuispainotteinen, mutta laji sopii myös lapsille ja nuorille!

Aloittaisitko aivan uuden ratsastuksen lajin harjoittelun? Tervetuloa peruskurssille!
Koska uuden lajin opettelemiseen menee kokeneellakin ratsastajalla aikaa niin lajia aloittaessa tasoerot eivät niinkään näy. Lajista sinun ei tarvitse tietää mitään. Aloitamme ihan alusta! Käytössä lajiin opetetut hevoset. Isoja hevosia niistä pitäville ja pienempiä niille, jotka haluavat mennä pienemmillä! Pidimme aikaisemmin tuntihevosina myös lännenratsastusrotuisia hevosia, mutta tuntikäytössä parhaimmiksi ovat kuitenkin vuosien saatossa osoittautuneet rauhalliset suomenhevoset ja islanninhevoset. Myös yksi ponikin menee meillä lännenratsastusta. Näillä on turvallista opetella lajia ja niiden tasainen luonne kestää lajia aloittelevan ratsastajan mahdolliset virheetkin. Tallilta löytyy Maaritin American Quarter tamma TJ shes like Spirit. Spirit on kuitenkin liian reaktiivinen tuntiratsuksi ja toimii vaan Maaritin omana ratsuna. Kilpaillakin voi monenrotuisella hevosella. Harrastetasolle kisoissa näkyykin niin islanninhevosia,suomenhevosia,lämminveriravureita, poneja ja hyvin monenlaisia hevosia.Laji onkin vienyt mukaansa monenlaisia hevosen omistajia ja ratsastajia.
Tallillamme lännenratsastusta on voinut opetella jo n.7vuotta.
Alta löydät tarkemmin tietoa lännenratsastuksen alalajeista.


Peruskurssi

Lännenratsastus aloitetaan peruskurssista, jolloin avut opitaan huolella. Käymme käpi yleisimpiä suomessa ratsastettuja lajeja.

Kun peruskurssi on käyty niin avut alkavat olemaan jo hyvin muistissa ja sen jälkeen voi osallistua viikkotunneilla. Viikkotunneilla menemme hyvin monipuolisesti lännenratsastuksen lajeja ja tunneilla pystyy menemään itsenäisemmin kuin tavallisilla "enkkuratsastuksen" tunneilla.

Laji sopiikin hyvin aikuisille,jotka haluavat jo vähän itsenäisempää tekemistä ja syvempää yhteyttä hevosen kanssa. Meillä lajia toki ratsastaa myös lapset eli rohkeasti vaan kokeilemaan!

Olet tervetullut myös seuraamaan tuntejamme. Tervetuloa joukkoomme!


Western horsemanship

Luokka ratsastetaan kahdessa osassa: ensin ratsukko kerrallaan esittää tuomarin ennalta määrittelemän lyhyen yksilöohjelman, jonka jälkeen kaikki esittävät yhtäaikaisesti areenaa kiertäen käyntiä, ravia ja laukkaa molempiin suuntiin western pleasuren tapaan. Luokassa arvostelun kohteena ovat ratsastajan tyyli, istunta ja kyky kontrolloida ja esittää hevonen huomaamattomin avuin, sekä yksilöohjelman täsmällinen suorittaminen. Hevosen askelten laatuun ei kiinnitetä huomiota samaan tapaan kuin western pleasuressa, vaan arvostelu kohdistuu ensisijaisesti ratsastajaan.


Ranch trail

Trailia monipuolisempi laji, jossa tehtävissä korostetaan karjatilalla tehtävien päivittäisten töiden vaatimuksia hevosen toimivuudelle. Pakollisia tehtäviä ovat portin aukaisu hevosen selästä käsin, hevosen jättäminen yksin paikalleen seisomaan kun ratsastaja laskeutuu selästä ja esimerkiksi siirtää heinäpaalia sekä esineen perässä vetäminen. Lisäksi kolme muuta estettä, jotka voivat olla esim. vesieste tai lasson heitto hevosen selästä. Lajin arvosteluperusteet ovat samat kuin trailissa.



Western Pleasure

Kaikki luokkaan osallistuvat ratsukot esittävät yhtä aikaa areenaa kiertäen käyntiä, ravia ja laukkaa molempiin suuntiin tuomarin käskyjen mukaisesti. Arvostelun kohteena ovat pääasiassa hevosen liikkeet, askellus ja yleisilme. Parhaiten lajissa menestyy hevonen, jonka eteneminen on tahdiltaan tasaista, miellyttävän näköistä ja joka kantaa itseään luonnollisella tavalla. Ratsastajan apujen on oltava huomaamattomia, eivätkä ne saa näkyä ulospäin. Tästä johtuen luokassa ratsastetaan aivan löysin ohjin.


Reining

Reiningissä ratsastetaan yksilösuorituksena laukassa ennalta määrätty ohjelma, joka sisältää hitaita ja nopeita laukkaympyröitä, laukanvaihtoja, nopeita käännöksiä (rollback, spin), liukupysähdyksiä (sliding stop) ja peruutuksia.

Ratsukon tulee suorittaa rata esittäen saumatonta yhteistyötä. Ratsastajan tehtävänä on ohjata tehtävät auliisti suorittava hevonen radan läpi kontrolloidusti, täsmällisesti ja virheettömästi mahdollisimman huomaamattomin avuin. Jokainen pienikin poikkeama määritellystä radasta tai hevosen haluttomuus suorittaa tehtävää tulkitaan kontrollin puutteeksi, mistä vähennetään pisteitä. Lisäpisteitä jaetaan mm. erityisen sujuvasta etenemisestä, pitkistä liukupysähdyksistä ja nopeista spineistä.



Barrel racing ja Pole bending

Molemmat ovat vauhdikkaita aikaratsastuslajeja.

Barrel Racing:
Kolme tynnyriä kierretään määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. Tynnyrien kaatamisesta sakotetaan aikarangaistuksella.

Pole bending;

Kuusi tolppaa pujotellaan määrätyssä järjestyksessä. Tolppien välin on oltava 6,4 metriä. Tolppien kaatamisesta sakotetaan aikarangaistuksella.


Wester riding

Luokassa ratsastetaan yksilösuorituksena ennalta määrätty ohjelma, jossa on useita laukanvaihtoja suoralla ja/tai serpentiiniuralla sekä puomin ylitys ja peruutus. Arvostelun kohteena ovat hevosen askellajien ja laukanvaihtojen laatu, radan osien suorittaminen täsmällisesti, hevosen tapa reagoida ratsastajan apuihin ja kyky kantaa itseään luonnollisessa, tasaisessa muodossa. Hevosen tulisi suorittaa rata herkästi ja hyvätapaisesti, rennosti ja tasapainoisesti liikkuen.


Showmanship at halter

Luokassa ei ratsasteta, vaan hevonen esitetään käynnissä ja ravissa maasta käsin riimussa tuomarin laatiman radan mukaisesti. Rataan kuuluu myös hevosen asettaminen seisomaan tuomarin suorittamaan tarkistukseen. Lajissa arvostellaan ensisijaisesti esittäjän kykyä esittää hevosensa maasta käsin kiinnittäen huomiota myös esittäjän ja hevosen huoliteltuun ulkoasuun sekä esittäjän olemukseen ja käytökseen. Rataa suorittaessaan esittäjä ei saa koskea hevoseen missään vaiheessa. Hevosta tai sen rakennetta ei arvostella.


Mountain trail

Suomessa vielä uusi laji, mutta innokkaita harrastajia jo löytyy ja jopa yksi Amerikasta lajiin tuomarioikeudet hakenut lajituomari!

Tehtävät ovat periaatteessa trailia, mutta rata on ulkona.
Ihanteellinen rata sisältää myös mäkiä ja vedessä ratsastusta.

Tehtävissä on paljon erilaisia siltoja ja esim. ylitettävät puomit voivat olla tukkeja.

*Meillä on oma Mountain Trail-rata maastossa. Rata käy samalla muillekin ratsastajille maastotaitoratana.


Extreme Mountain Trail

Tehtävät ovat kuten Mountain Trailissa,mutta tässä tehtävät tehdään mahdollisimman nopeasti ja aika ratkaisee.


Versatile horse = Super horse

Lajissa on yhdistetty tehtäviä ja liikkeitä reiningistä, western ridingista ja trailistä ja siinä korostuu ensisijaisesti hevosen monipuolisuus.
Laji on vaikea ja siksi siinä voi kilpailla vain vähintään 6 vuotta täyttäneellä hevosella ja kankisuitsituksella.


Lisää lajeja

Tässä olivat lueteltuina yleisimmät lajit.
Lännenratsastuksen "alalajeja" on kuitenkin hyvin monia ja varsinkin lajin alkuperämaassa niille kaikille löytyy oma innokas harrastajakuntansa.
Hauska ja vaativa laji on mm. Trailin ja koira-agilityn yhdistäminen samaan kilpailuun.

Ratsastajan pitää samalla hallita hevosen lisäksi myös koira, joka suorittaa samassa agilityn tehtäviä.

Lännenratsastus on siis hyvin monipuolinen laji, josta varmasti jokainen löytää itselleen sopivan oloisen alalajin.



Lännenratsastusrodut

Näiden rotujen jalostuksessa on huomioitu ominaisuuksia, joita tarvitaan lännenratsastuksen eri kilpailulajeissa.
Mm. iso takaosa ja erittäin vahva lihaksisto, jonka vuoksi hevoseen saa nopeutta ja vahva takaosa mahdollistaa mm. liukupysähdykset ja nopeat käännökset. Roduissa on myös eri sukulinjoja, sen mukaan, mihin lännenratsastuslajiin hevosta kasvatetaan.

American Quarter Horse, Appaloosa ja American Paint horse



Näille roduille ominaista on myös jog-ravi, joka on erittäin hidasta ja tasaista ravia.
Jog- ravi on "lehmän kulkuvauhtia" ja sen tasaisessa kyydissä voi istua huoletta pitkän karjanajotyöpäivän. Askellaji on myös harrastajalle hyvin mukava, vaikkei tunteja päivässä selässä istuisikaan. Vaikka näillä hevosilla on räjähtävää nopeutta laukassa, niiden on myös helppo laukata todella hiljaa. Hidas laukka on myös erittäin mukava ratsastajalle, joskin nopea laukka ja nopeat pysähdykset taas vaativat ratsastajalta hyvää tasapainoa.

Rotuja myös risteytetään keskenään sen mukaan, millaista ominaisuutta tulevalle varsalle halutaan. Näiden kolmen yleisimmän rodun lisäksi myös arabia ja englantilaista täysveristä käytetään rotujen risteytyksissä.

Rotuna quarter on maailman nopein hevonen neljännesmaililla ja niitä ja niiden risteytyksiä käytetään maailmalla mm. laukkaratsuina.
Hevosen alkuperäistarkoitusta karjahevosena halutaan vaalia pitämällä huolta myös siitä, että rakenne säilyy muita ominaisuuksia jalostettaessa.

Rodun varsat rekisteröidään Suomessa ensin rodun alkuperämaan rekisteriin ja vasta sitten Suomen hippokseen.