Working Equitation

Workin Equitation on lähtöisin Portugalista ja siinä on samoja elementtejä kuin kouluratsastuksessa, lännenratsastuksessa ja esteratsastuksessa.
Rataan kuuluu kolme osa-aluetta: kouluratsastusosuus, käsittelykoe ja nopeuskoe.

Käsittelykokeessa on tehtävärata, johon sisältyy noin. 15 erilaista "estettä". Nopeuskokeessa samasta radasta poistetaan yleensä joitain esteitä.
Rataan kuuluu neljäntenä osiona myös karjanerotteluosuus, jota pohjoismaissa ei kisoissa ratsasteta.

Tallillamme vakituntilaiset pääsevät muiden tuntien lomassa tutustumaan myös Working Equitationiin. Lajissa oppii käyttämään hevosen hallintaan istuntaa ja hevosen kanssa tehty yhteistyö syvenee.
Annan myös yksityistunteja lajista ja voit kysyä vapaita paikkoja tunneilta.


WORKING EQUITATIONIN TEHTÄVÄRADAN ESTEET

Portti

Portti aloittaa usein tehtäväradan ja se voi olla naruportti tai kiinteä portti, joka suljetaan lenkillä.

Silta

Sillan tulee olla tukevarakenteinen ja sen tulee kestää myös laukassa ylittäminen liikahtamatta. Silta varustetaankin usein kaiteilla. Siltä ylitetään ratsastajan taitojen mukaan, alkuun käynnissä ja taitojen kasvaessa myös laukassa.

Monen hevosen lempitehtävä. WE- silta ratsastetaan reippasti yli. Nopeuskokeessa laukassa. Hevosista tämä on hauska tehtävä ja ne itse pyrkivät mielellään sillalle.
Mukavaa vaihtelua muuhun työhön hevosillekin.



Kello

Kello on tolpan päässä ja sijaitsee puomeilla tai aidoilla tehdyn kujan päädyssä. Kujaan ratsastetaan käynnissä tai laukassa. Ratsastaja soittaa kelloa ja peruuttaa pois kujasta.

Kello on tolpan päässä, joka on sijoitettu kujan päätyyn. Hevonen pitää saada rauhassa seisomaan paikallaan, kun ratsastaja kilauttaa kelloa.Sen jälkeen kujasta täytyy saada suora peruutus pois.

Monta asiaa yhden tehtävän sisällä. Kello on tolpan päässä, joka on sijoitettu kujan päätyyn. Hevonen pitää saada rauhassa seisomaan paikallaan,kun ratsastaja kilauttaa kelloa.Sen jälkeen kujasta täytyy saada suora peruutus pois. Tehtävässä punnitaan myös hevosen luottamusta ratsastajaan.



Kupin siirtäminen tolpasta toiseen

Tolpat on asetettu niin, että niiden väliin voi ratsastaa. Ratsastaja ottaa toisen tolpan päästä vapaalla kädellä kupin ja siirtää sen toisella puolella olevan tolpan päähän.

Pyöröaitaus

Ympyrä aidataan ja keskelle laitetaan kierrettävä osa. Alkuperämaassa ympyrän sisällä voi olla aitauksessa eläimiä, pohjoismaissa eläimiä ei käytetä. Esteeseen ratsastetaan avoimesta kohdasta radan määräämästä suunnasta, käynnissä tai laukassa, kierretään keskiosan ympäri ja ratsastetaan ulos. Este voidaan suorittaa myös toisesta suunnasta, jolloin sen edessä tehdään puolipiruetti takaosan ympäri.

Peruutus

Radassa voi olla peruutustehtävänä esim. L-muotoon laitettu puomikuja tai esim.tolppien ympäri peruuttaminen kahdeksikon muodossa.

Banketti

Korotettu, maasta rakennettu este, jonka päälle ratsastetaan ja hypätään alas.

Este

Rataan kuuluu pieni este, jonka korkeus on suurinpiirtein pienen olkipaalin luokkaa. Kisoissa esteenä käytetäänkin usein paaleja.

Väistöpuomi

Väistössä puomi jää hevosen mahan alle ja hevosen etu- ja takajalat jää puomin eripuolille. Väistöpuomi on usein korotettu irti maasta.

Kahdeksikko

Tynnyreiden tai esim. tolppien ympäri kierretään kahdeksikon muotoisesti. Alkuun kahdeksikkoa harjoitellaan käynnissä ja ravissa. Taitojen kasvaessa kahdeksikko ratsastetaan laukassa.

Pujottelu

Viisi tolppaa asetetaan kuuden metrin etäisyydelle toisistaan. Tolpat eivät saa olla kiinteitä ja mikäli ne kaatuvat, siitä seuraa virhepisteitä. Pujoteltaessa, suuntaa muutettaessa, vaihdetaan laukka myötälaukaksi.

Tuplapujottelu

Este sisältää vähintään 7 min. 2m korkuista tolppaa, jotka on asetettu kahteen riviin. Tolppien ympäri pujotellaan puolikaaren muotoisesti, ratakartan määräämästä suunnasta. Suorilla linjoilla laukka vaihdetaan. Tolpat eivät saa kaatua eikä niihin saa osua.

Tynnyrit

Tynnyrit kierretään ratsastamalla tynnyreiden väliin ennalta määrätyn mukaisesti, kierretään ensimmäinen tynnyri, sen jälkeen kierretään keskimmäisen tynnyrin takaa ja kierretään kolmas tynnyri.Tynnyreiden välissä vaihdetaan laukka.Ulos ratsastetaan samaa reittiä kuin tultiin sisään.

Seipään ottaminen

Tynnyrissä on seiväs, jonka luokse ratsastetaan määrätyssä askellajissa. Seivästä otettaessa askellaji säilyy.

Seipään palauttaminen

Seiväs palautetaan tynnyriin niin, että määrätty askellaji säilyy.

Renkaan seivästäminen

Seipäällä otetaan telineestä rengas. Askellaji säilyy. Rengas palautetaan seipään kanssa tynnyriin.

Kannu

Radan lopussa on pöytä, jonka päällä on kannu. Ratsastaja ratsastaa pöydän viereen ja nostaa vapaalla kädellään kannun päänsä yläpuolelle.

Kannun nostossa on moniakin haasteita. Hevonen tulee saada aivan pöydän viereen. Sen pitää seistä rauhallisesti paikallaan, vaikka ratsastaja nostaa kannun oman päänsä yläpuolelle. Näyttää helpolta, mutta on yllättävän haastavaa, jos hevonen jää hiemankaan liian kauaksi pöydästä.

Helpolta näyttävä, usein jopa haastava tehtävä. Kannun nostossa on moniakin haasteita. Hevonen tulee saada aivan pöydän viereen. Sen pitää seistä rauhallisesti paikallaan, vaikka ratsastaja nostaa kannun oman päänsä yläpuolelle. Näyttää helpolta,mutta on yllättävän haastavaa, jos hevonen jää hiemankaan liian kauaksi pöydästä.


Lajiin voi osallistua ihan kaikenrotuisilla hevosilla. Kysy rohkeasti mahdollisuutta päästä kokeilemaan lajia. Lajin avut ovat kouluratsastuksen apuja, joten mukaan pääset nopeasti. Tässä lajissa yhdistyy hauska tekeminen ja oman istunnan ja ratsastustaidon kehittäminen uudella mukavalla tavalla. Laji on maailmalla levinnyt suureen suosioon sen monipuolisuuden ansiosta.