Kouluratsastus

Kouluratsastuksessa pyritään kehittämään hevosen lihaksistoa ja olemusta niin,että hevonen liikkuu irtonaisesti, joustavasti ja notkeasti. Hevosen tulee pysyä ratsastajan kanssa luottavaisena ja kuuliaisena ja eteenpäinpyrikimys tulee säilyä.Oikealla ratsastuksella hevonen pysyy kestävänä ja terveenä.

Centered Riding menetelmä antaa tähän monella tavalla lisää apuja. Ymmärrämme hevosen liikemekaniikkaa ja osaamme yhdistää ratsastjan ja hevosen fyysiset ominaisuudet ja myös ymmärrämme molempien rajoitteet yksilöinä. Tällöin tiedämme myös, mitä voimme vaatia ratsulta ja itseltämme ja kuinka voimme vähentää voiman käyttöä ratsastuksessa.

Kun voiman käyttö ratsastuksessa vähenee, se ilmenee hevosessa juuri rentoutena. Vain rento hevonen voi hyvin suorittaa pyydetyt tehtävät. Mitä pidemmälle ratsastuksessa menemme ja mitä vaikeampi tehtäviä tulee eteen, sitä tärkeämpää on,että hevonen pysyy harjoittelun aikana rentona.

Kouluratsastus on ratsastukouluoppilaalle ensin apujen opettelua ja hevosen hallintaa.

Alkeistasolla käynnissä ja ravissa ja alkeisjatkotasolla myös laukassa.

Vähitellen, kun hevosen hallinta kaikissa kolmessa askellajissa alkaa sujua, mukaan tulee myös koululiikkeitä. Koululiikkeitä on erilaisia ja alkuun niitä harjoitellaan käynnissä. mm.jo ihan alkeijatkokurssilaiset opettelevat peruuttamaan. Peruutus on jo kouluratsastusliike ja hyvän peruutuksen onnistuminen vaatii jo harjoittelua. Opettelemme jo aika nopeasti pohkeenväistön, jotta ratsastaja oppii hahmottamaan myös sivullevievät avut.

Ratsastajan taitojen kasvaessa kiinnitetään huomiota kokoajan enemmän hevoseen ja miten se liikkuu ja miten ratsastaja pystyy omalla ratsastuksellaan parantamaan hevosen liikkumista. Mukaan tulee asettaminen, taivuttaminen ja taivutusväistöt.

Kouluratsastus on hyvin pitkälti ”perustyöskentelyä” hevosen kanssa.

Ratsastuskouluoppilas opettelee hevosen hallitsemisen lisäksi ratsastusradan tiet. Nämä opetellaan jo suurimmaksi osaksi alkeiskurssilla, mutta vaikeampia (mm.kahdeksikko, ympyräleikkaa, nelikaarinen kiemuraura) jää vielä opeteltavaksi myöhemmin.

Kouluratsastus on kilpailulaji, mutta se on myös sitä perusratsastusta, mitä tarvitset vaikkapa maastossa ratsastamiseen. Siksi ratsastuskoulussa suurin osa on kouluratsastutunteja. Niillä tunneilla opit juuri hevosen hallintaa. Esteratsastus on hyvä esimerkki, missä tarvitset kouluratsastusta. Nykyään esteradat ovat hyvin teknisiä, eli esteiden välien ratsastuksesta riippuu paljon se, miten saat kokonaisen radan ratsastettua. Tässä tulee esille kouluratsastuksen perusteet: Tahti, Tempo ja Tie. Nämä opit koulutunnilla ja niitä käytät esteratsastuksessa.

Tallillamme ratsastamme on Portugalista lähtöisin olevaa lajia working equitationia. Siihen voit tutustua sen omilla sivuilla: Working Equitation.
Laji on perinteistä klassista kouluratsastusta, jossa on mukana kouluratsastuosuuden lisäksi tehtäväosuudet. Myös tämä laji on kouluratsastusta, mukana on vain uusia elementtejä pohjoismaiseen ratsastukseen. Laji onkin huikeassa nousussa ja jo kolmanneksi suosituin ratsastuksen laji mm. Ruotisissa ja siellä jo useassa ratsastuskoulussa mukana lajiohjelmistossa. Olemme tässä edelläkävijöitä Suomessa. Kuulumme mm. lajiyhdistykseen, mitä kautta saat suoraan tuoreimmat kuulumiset, mitä lajin sisällä tapahtuu.

Kuten huomaat, kouluratsastus on paljon muutakin, kuin tehtävien opettelua ja sen huolellisen opettelun kautta opit myös ratsastamaan muita ratsastuksen lajeja.

Hauskoja kouluratsastustunteja kaikille!